Rose Maryssons

Waar kun je persoonsgerichte zorg bij dementie krijgen?

dementie

Als een van je ouders of misschien wel je partner tekenen van dementie begint te vertonen dan wil je daar natuurlijk alleen de allerbeste zorg voor. In dat geval kun je aankloppen bij Zorg Actief Plus. Daar bieden ze namelijk persoonsgerichte zorg bij dementie. Deze zorg rust op meerdere pijlers, namelijk het welzijn van de persoon op het gebied van fysiek, geestelijk en sociaal functioneren. De combinatie van deze drie maakt dat iemand nog zoveel mogelijk van het leven kan genieten, ondanks zijn of haar beperking. Ze doen dit door bij deze vorm van persoonsgerichte zorg bij dementie de nadruk te leggen op wat diegene nog kan, in plaats van wat hij of zij niet meer kan. Ze zien namelijk nog veel te vaak in de praktijk (bijvoorbeeld in de zorg of bij de dagbesteding) dat de nadruk ligt op wat iemand niet meer kan, en dat vinden ze bij Zorg Actief Plus heel erg jammer.

Persoonsgerichte zorg bij dementie op maat

Ieder mens is anders, ook als je nog niet dementeert. Deze verschillen kunnen echter veel groter worden als je wel gaat dementeren, en daarom is persoonsgerichte zorg bij dementie zo belangrijk. Bij Zorg Actief Plus vinden ze dat je niet iedereen automatisch dezelfde behandeling kunt geven, en daarom hanteren ze een veel persoonlijkere aanpak. Ze kijken naar wat deze persoon leuk vindt, waar hij of zij gelukkig van wordt en plaatsen diegene dus niet automatisch bij de eerste de beste dagbesteding. Ze zoeken naar een manier om het sociale isolement te doorbreken, maar dan aan de hand van de wensen van de persoon zelf, en niet perse de wensen en eisen van het systeem. En dat werkt! Ondanks dat ze dementeren hebben ze al veel ouderen aan een prettige dagbesteding en begeleiding geholpen die bij hen past, en die ze weer zin in het leven geeft.

Geestelijke gezondheid bij dementie

Bij Zorg Actief Plus vinden ze dat het niet alleen belangrijk is om iemand die dementeert een nuttige dagbesteding te geven, maar dat die persoon zich ook daadwerkelijk waardevol moet voelen. Bovendien schenken ze ook aandacht aan het feit dat iemand emotionele ondersteuning nodig heeft. Dit kan in de vorm van een buddy. Dit zijn meestal vrijwilligers die op een vast tijdstip in de week met deze oudere een stukje gaan lopen, of met diegene een kopje koffie drinken. De dementerende kan dan even zijn of haar verhaal kwijt, en gezellig kletsen zonder zich druk te hoeven maken over diens beperkingen. Je kunt je via de website van Zorg Actief Plus aanmelden als buddy, maar er ook veel informatie vinden over deze werkwijze. Als je een ouder of partner hebt die dementeert bijvoorbeeld, en je bent op zoek naar persoonlijke hulp op maat. Zorg Actief Plus kan je dan helpen, en jou en de dementerende persoon begeleiden naar ene prettige dagindeling en -besteding. Want daar wordt diegene veel gelukkiger van, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *